10 τροφές που καταστρέφουν την τεστοστερόνη

Η τροφή που καταναλώνει κάποιος μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της υγείας του. Η τροφή τροφοδοτεί τα κύτταρα και επηρεάσει όλα τα συστατικά του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών.

Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να χαλάσει την ισορροπία των ορμονών του οργανισμού ή να δυσκολέψει την σωστή χρήση των ορμονών από το σώμα.

Ποια είδη τροφίμων, ειδικότερα, θεωρούνται πως καταστρέφουν την τεστοστερόνη;

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια λίστα με τροφές που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της  τεστοστερόνης.

Μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη και να βελτιώστε την σεξουαλική ζωή σας και όχι μόνο.

Τροφές που καταστρέφουν την τεστοστερόνη

1. Αλκοόλ

Ποτήρι με ουίσκι
Φωτογραφία από ProsaClouds από το Pixabay

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Εκτός από τις πιθανές βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, οι άνδρες που πίνουν πολύ αλκοόλ έχουν χαμηλά-κανονικά έως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ο υποθάλαμος και η υπόφυση αδυνατούν να απελευθερώσουν τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για να συνθέσουν οι όρχεις τεστοστερόνη. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι το αλκοόλ δεν πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες.

2. Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια

Τα προϊόντα σόγιας μπορεί να καταστρέψουν την τεστοστερόνη
Φωτογραφία από bigfatcat από το Pixabay

Η σόγια είναι γεμάτο με ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, του χαλκού, της θειαμίνης και της βιταμίνης Κ1. Για πολλούς χορτοφάγους ή/και vegans, η σόγια και τα προϊόντα σόγιας αποτελούν πρωταρχική πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων.

Όσο θρεπτικά και αν είναι τα φασόλια σόγιας, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η σόγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι ουσιαστικά φυτικές χημικές ουσίες σχεδόν πανομοιότυπες ως προς τη δομή και τη λειτουργία με τα ανθρώπινα οιστρογόνα.

Τα οιστρογόνα είναι η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη, αν και όπως και τα ανδρογόνα, όλοι οι άνθρωποι κάθε φύλου έχουν κάποια ποσότητα οιστρογόνων στον οργανισμό τους.

Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα είναι σημαντικά για τη σωματική ανάπτυξη κατά την εφηβεία και τη γενική ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Στους άνδρες, τα οιστρογόνα υποστηρίζουν επίσης την υγιή σεξουαλική λειτουργία.

Το πιθανό πρόβλημα με τα οιστρογόνα είναι ότι, σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή τεστοστερόνης.

Οι μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της σόγιας στις ορμόνες είναι αντιφατικές, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ σόγιας και τεστοστερόνης [1, 2]. Οι τελευταίες μελέτες υποδηλώνουν ότι, παρά την παρόμοια δομή, τα φυτοοιστρογόνα δεν επεξεργάζονται ή μεταβολίζονται στο σώμα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα κανονικά οιστρογόνα.

3. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τυρί σε ξύλο κοπής
Φωτογραφία από Mauro Tandoi από το Pixabay

Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι μια σπουδαία ουσία για τη διατήρηση των επιπέδων τεστοστερόνης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν αγελαδινό γάλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες οιστρογόνων και προγεστερόνης, όπως και στην περίπτωση των προϊόντων σόγιας.

Αυτές οι ποσότητες είναι σημαντικοί παράγοντες για την καταστολή ορισμένων ορμονών που είναι απαραίτητες για τη σύνθεση τεστοστερόνης από τους όρχεις.

Ως συνέπια ο οργανισμός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.

4. Μέντα

Φύλλα μέντας
Φωτογραφία από Magdalena από το Pixabay

Η μέντα έχει κακή επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι η αποφυγή της μέντας είναι τόσο απλή όσο το να μην βάζετε αυτό το βότανο στο φαγητό σας – όπου βρίσκεται πολύ συχνά.

Ωστόσο, η εικόνα είναι πιο περίπλοκη, καθώς η μέντα υπάρχει σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως οδοντόκρεμα, αντιβηχικά, σαπούνια και σαμπουάν.

Ορισμένες μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι η μέντα μπορεί κάνε ζημιά στην τεστοστερόνη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις αυτού του βοτάνου.

Για να παραμείνετε ασφαλείς, θα πρέπει να αποφεύγετε τη μέντα καθώς και όλα τα υβρίδια και τα παράγωγά της. Βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων για να το αποφύγετε.

5. Γλυκόριζα

Γλυκόριζα
Φωτογραφία από Peter Chou από το Pixabay

Αυτό το τρόφιμο με τη γλυκιά γεύση μπορεί να είναι νόστιμο, άλλα το γλυκυρριζικό οξύ που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στη γλυκόριζα δεν είναι καλό για την υγιή τεστοστερόνη.

Η ουσία αναστέλλει την τεστοστερόνη εξουδετερώνοντας ένα συγκεκριμένο ένζυμο που διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης στα κύτταρα Leydig καταστρέφοντας την παραγωγή τεστοστερόνης.

Ευτυχώς, είναι αρκετά εύκολο να αποφευχθεί.

Αν σας άρεσε ποτέ αυτή η γλυκιά ουσία, μπορείτε να βρείτε αρκετές άλλες πιο φιλικές προς την τεστοστερόνη επιλογές για να ικανοποιήσετε τη γλυκιά σας επιθυμία.

6. Ζάχαρι

Λευκή ζάχαρη

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας καθώς και διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη στον διαβήτη τύπου 2 και των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια κουταλιά ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τεστοστερόνη.

 Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν μείωση κατά 25% στα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό σε σύγκριση με τα επίπεδα νηστείας. Οι επιπτώσεις είναι ασαφείς όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη παραγωγή τεστοστερόνης.

7. Τρανς λιπαρά

Τρανσ φαγητά

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να έχουν λανθασμένη ιδέα για τα λίπη. Το σώμα χρειάζεται τα λίπη γενικά για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, ορισμένα διαιτητικά λίπη είναι καλύτερα από άλλα.

Τα τρανς λιπαρά, ιδιαίτερα τα τεχνητά τρανς λιπαρά, είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση τρανς λιπαρών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

Τα τρανς λιπαρά μπορεί επίσης να επηρεάσουν την τεστοστερόνη, με μελέτες να δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τρανς λιπαρών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι τα τρανς λιπαρά ενδεχομένως επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τον όγκο και τη λειτουργία των όρχεων.

8. Λιναρόσπορος

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και ωμέγα-τρία λιπαρά οξέα. Συχνά διαφημίζεται ως υγιεινή τροφή και έχει πράγματι κάποια οφέλη. Ωστόσο, ο λιναρόσπορος μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Εάν ανησυχείτε για τις πιθανές επιπτώσεις του λιναρόσπορου στα επίπεδα τεστοστερόνης σας, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να το αποφύγετε. Θα μπορούσατε επίσης να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη ωμέγα-τριών λιπαρών οξέων.

9. Προϊόντα αρτοποιίας

Ψωμί

Μια η δυο φέτες ψωμί δεν πρόκειται μειώσουν κατακόρυφα τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας, αλλά αν αυτές οι τροφές αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής σας, θα μπορούσαν να είναι ζήτημα για την τεστοστερόνη σας.

Μια μελέτη(1) του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψωμιού και γλυκών, γαλακτοκομικών προϊόντων και επιδόρπιων είχαν χαμηλά επίπεδα ολικής τεστοστερόνης.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζονται επίσης από την κατανάλωση γλουτένης.

Η γλουτένη έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα, οπότε η αφαίρεσή της από τη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων τεστοστερόνης σας.

Η υπερβολική ποσότητα γλουτένης στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα προλακτίνης, η οποία μπορεί να παρεμβαίνει στη σύνθεση ορμονών. Αντικαθιστώντας το άσπρο ψωμί με ψωμί από σιτάρι ή ψωμί χωρίς γλουτένη, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψή του.

Αυτός ο τύπος διατροφής συνδέεται επίσης με αυξημένο σπλαχνικό λίπος και υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Και αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να μειώσουν τα συνολικά επίπεδα της τεστοστερόνης σας.

Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο για τα αρτοσκευάσματα να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν επίσης την τεστοστερόνη επίσης.

10. Ορισμένοι ξηροί καρποί

Ξηροί Καρποί

Ωχ, καρύδια! Τα καρύδια και τα αμύγδαλα *ίσως* επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι ξηροί καρποί αυξάνουν τα επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται σφαιρίνη δέσμευσης ορμονών (SHBG), η οποία μεταφέρει την τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες σε όλο το σώμα σας. Εάν τα επίπεδα της SHBG είναι πολύ υψηλά, υπάρχει λιγότερη διαθέσιμη ελεύθερη τεστοστερόνη.

Δηλαδή εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας, όλα με μέτρο.

Πηγές

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266690/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6571549/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14520600/

Σχετικά Άρθρα

Related Articles

Back to top button