10 σημαντικά οφέλη του σεξ για την υγεία 

Ζευγάρι έτοιμο για σεξ

Όταν πρόκειται για την υγεία μας, συχνά συνδέουμε τα πράγματα που είναι καλά για εμάς με το να είναι μια πραγματική αγγαρεία για να τα εκτελέσουμε. 

Σκεφτείτε ότι ακολουθώντας την υγιεινή διατροφή ή πηγαίνοντας για το πρωινό τρέξιμο, πραγματικά απεχθανόμαστε να το κάνουμε και συχνά καταλήγουμε να τα παρατάμε στα μισά του δρόμου. 

Τι γίνεται όμως με το σεξ; Είμαστε σίγουροι ότι συμμετέχετε πρόθυμα σε αυτό, είτε είχε οφέλη για την υγεία είτε όχι.  

Ωστόσο, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή άσκηση απόλαυσης, καθώς έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία που σίγουρα θα σας ενθαρρύνουν να την εκτελείτε ακόμη περισσότερο.  

Δεν είστε σίγουροι για το τι άλλο μπορεί να κάνει το σεξ για εσάς; Είμαστε σίγουροι ότι θα χαρείτε να το μάθετε! 

10 οφέλη του σεξ για την υγεία 

1. Προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος 

Το σεξ προστατεύει το ανοσοποιητικού συστήματος 

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα, διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα ενός σημαντικού ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστού ως ανοσοσφαιρίνη Α. Πιο γνωστή ως IGA, αυτή η σημαντική ανοσοσφαιρίνη λειτουργεί ως μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας του οργανισμού όταν μια λοίμωξη φαίνεται στον ορίζοντα. 

Έτσι, το σεξ μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να έχει ως αποτέλεσμα να μην είστε επιρρεπείς στις λοιμώξεις και τις ασθένειες. 

2. Βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης 

Μέτρηση πίεσης

Αν και το σεξ είναι ευεργετικό για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στα δύο φύλα, οι άνδρες είναι πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης αύξησης στη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, μετά τη σεξουαλική διέγερση. 

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα σημαντικό συστατικό που βρίσκεται στο σώμα και βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και μειώνει την πίεση άντλησης της καρδιάς. 

Έτσι, ενώ οι καρδιακοί παλμοί σας είναι πιθανό να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της πράξης, το μακροπρόθεσμο όφελος από αυτό είναι ο καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. 

3. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς 

Οι διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς μπορούν να προέλθουν από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης καρδιαγγειακής άσκησης καθώς και των φραγμένων στεφανιαίων αρτηριών ή της επίδρασης των χρονίως αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης. 

Το σεξ στην πραγματικότητα βοηθάει να κρατήσετε πολλές από αυτές τις αιτίες μακριά. 

Ιδιαίτερα όμως είναι η επίδραση που έχει το σεξ στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, ενός από τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης και καρδιακού ρυθμού.  

Η διατήρησή της υπό έλεγχο συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τη βέλτιστη λειτουργία της καρδιάς. 

4. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες 

Το σεξ βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ναι, κυρίες και κύριοι, το σεξ είναι στην πραγματικότητα άσκηση, παρόλο που οι θερμίδες που καίτε δεν είναι πάρα πολλές. 

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το σεξ καίει περίπου 4 θερμίδες ανά λεπτό για τους άνδρες και έως και 3 θερμίδες ανά λεπτό για τις γυναίκες, καθιστώντας το έναν από τους ευκολότερους και πιο ευχάριστους τρόπους για να χάσετε θερμίδες- και ακόμη καλύτερα, κάνοντας αυτό που αγαπάτε.  

Επίσης – ας μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα επιστρατεύει πολλούς από τους πρωταρχικούς μύες ισορροπίας και ευλυγισίας του σώματος, όπως ο πυρήνας και οι γλουτοί, βοηθώντας σας να συσφίξετε αυτούς τους μύες στη διαδικασία. 

5. Το σεξ είναι ισχυρό παυσίπονο 

Ένας από τους κύριους ρυθμιστές του πόνου είναι η ορμόνη κορτιζόλη, ειδικά όταν συνδυάζεται με νευροχημικά της τάξης, όπως η αδρεναλίνη. Ενώ οι λειτουργίες της κορτιζόλης περιλαμβάνουν εκείνες της ανακούφισης από τις φλεγμονές, μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο αν είναι χρόνια αυξημένη. 

Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φυσικό αναλγητικό, χάρη στην έξαρση των ενδορφινών που παράγονται μετά την κορύφωση.  

υτές περιλαμβάνουν την ωκυτοκίνη, τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πόνου, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. 

6. Βελτιώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης 

Το σεξ αυξάνει την τεστοστερόνη

Υπάρχει λόγος για τον οποίο λέγεται ότι είναι δύσκολο να κρατηθείς μακριά από το σεξ μόλις το κάνεις, και αυτός είναι λόγω της διεγερτικής επίδρασής του στη λίμπιντο και της ανύψωσης της τεστοστερόνης.  

Η τεστοστερόνη είναι ένας από τους ισχυρότερους δείκτες και καθοριστικούς παράγοντες της σεξουαλικής σας ορμής, με τις αυξήσεις να σας κάνουν να θέλετε ακόμα περισσότερο σεξ.  

Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς το σεξ έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία (αρκετά από τα οποία μεσολαβούν επίσης από τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης). 

Συνδυάστε το σεξ με τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

7. Θέλετε καλό ύπνο, τότε κάνετε σεξ 

Ζευγάρι κοιμάται στο κρεβάτι

Γιατί μετά το σεξ το πρώτο σας ένστικτο είναι να αγκαλιαστείτε και να κοιμηθείτε; Μπορείτε να ευχαριστήσετε τη μητέρα φύση γι’ αυτό! Ο λόγος γι’ αυτό είναι η ορμόνη ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της οικειότητας ή της αγάπης.  

Η ορμόνη αυτή παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις γυναίκες, γεγονός που οφείλεται ενδεχομένως στα μητρικά τους ένστικτα. Είναι η ίδια ορμόνη που κάνει μια μητέρα (ανεξάρτητα από το είδος του θηλαστικού) να τυλίγει τα μικρά της.  

Η οξυτοκίνη, σε συνδυασμό με άλλες ενδορφίνες που απελευθερώνονται, επιφέρουν ένα αίσθημα ευδαιμονίας, χαλάρωσης και τελικά ύπνου. 

8. Βελτιώνει τον έλεγχο και την υγεία της ουροδόχου κύστης 

Η ακράτεια ούρων επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού, επηρεάζοντας έως και 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Ωστόσο, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει στην εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους, ισχυρές δομές στήριξης που κρατούν την ουροδόχο κύστη στη θέση της (αποτρέποντας την πρόπτωση) και επίσης ρυθμίζουν τον έλεγχο και την κένωση της ουροδόχου κύστης. 

Αυτοί οι μύες μπορούν επίσης να προπονηθούν μέσω ασκήσεων Kegel και μπορούν ακόμη και να κάνουν το σεξ πολύ πιο έντονο. 

9. Το σεξ βοηθάει τη μακροζωία 

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο (για πάντα ίσως;), τότε κάντε πολύ σεξ. Αν το σεξ μπορούσε κυριολεκτικά να προσθέτει μια μέρα στη ζωή σας κάθε φορά που το κάνετε, οι άνθρωποι θα είχαν ένα μεγάλο κίνητρο για να κάνουν περισσότερο.  

Ανεξάρτητα από αυτό, αν και δεν είναι τόσο μετρήσιμο όσο αυτό, μεταφράζεται σε καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής, η οποία συνήθως αντιστοιχεί και σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  

Το σεξ είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά βοηθά επίσης στη σύνθεση της αυξητικής ορμόνης, της βασικής αντιγηραντικής ορμόνης του σώματος που παράγεται κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν θυμάστε, το σεξ προάγει επίσης τον ύπνο, παρέχοντας το τέλειο διπλό χτύπημα για μια καλή ζωή. 

10. Διατηρεί τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση 

10 σημαντικά οφέλη του σεξ για την υγεία 
Φωτογραφία από Elisa από το Pixabay

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη σύνθεση και πυκνότητα νευρώνων στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη. 

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη διέγερση πολλαπλών ορμονών και νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, πολλοί από τους οποίους είναι κρίσιμοι για τη βελτιστοποιημένη υγεία και απόδοση του εγκεφάλου.  

Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί οι ηλικιωμένοι που εξακολουθούν να επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα είναι σε θέση να διατηρήσουν πολύ περισσότερες από τις γνωστικές τους ικανότητες, σε σύγκριση με εκείνους που σταμάτησαν να κάνουν σεξ. 

Συμπέρασμα 

Χρειάζεστε πραγματικά έναν λόγο για να κάνετε περισσότερο σεξ; Το σεξ είναι ένα από τα πράγματα που μας έχουν χαριστεί και δεν είναι μόνο σπουδαίο για την υγεία, αλλά και για την ευχαρίστηση. 

Οι περισσότεροι ενήλικες είναι αρκετά υγιείς ώστε να επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα πολλές φορές την εβδομάδα και έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτήν.  

Απλά φροντίστε να εφαρμόζετε ασφαλές σεξ όταν το απαιτεί το σενάριο και απολαύστε το! 

Related Articles

Back to top button