Μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει την τεστοστερόνη σας; 

Κάπνισμα και τεστοστερόνη
Φωτογραφία από Alexa από το Pixabay

Όλοι θα πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι το κάπνισμα είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος.  

Ωστόσο, λέγεται ότι το κάπνισμα τσιγάρων δεν θεωρείται παραδοσιακός εθισμός στα ναρκωτικά. Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσετε είναι ότι τα τσιγάρα είναι εμπλουτισμένα με νικοτίνη, γεγονός που τα καθιστά όχι μόνο εθιστικά αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας. 

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε είναι ότι το κάπνισμα τσιγάρων δεν επηρεάζει πραγματικά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές μελέτες που μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη δήλωση. 

Μελέτες σχετικά με το κάπνισμα και τα επίπεδα τεστοστερόνης

Άντρας που καπνίζει

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για την σχέση καπνίσματος και τεστοστερόνης, καθώς είναι σαφές ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον. 

Μια μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακάλυψαν ότι κατά μέσο όρο, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους συμμετέχοντες ήταν σχεδόν τα ίδια. Λόγω αυτού, φαίνεται πιθανό τα επίπεδα τεστοστερόνης σας να μην επηρεάζονται από το κάπνισμα. 

Πραγματοποιήθηκε μια επιπλέον έρευνα όπου οι συμμετέχοντες ήταν ένας συνδυασμός βαρέων αλυσιδωτών καπνιστών και μη καπνιστών. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ορού τεστοστερόνης και τα επίπεδα ανδρογόνων ήταν λίγο πολύ τα ίδια και στις δύο ομάδες. 

Μία άλλη μελέτη αποκάλυψε κάτι ενδιαφέρον όταν διεξήγαγε την έρευνά της, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες που είχαν κόψει το κάπνισμα. Μέσα στους πρώτους μήνες της διακοπής του καπνίσματος, υπήρξε μια μικρή αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. 

Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο, τα επίπεδα τεστοστερόνης των συμμετεχόντων είχαν επανέλθει στα ίδια επίπεδα που ήταν όταν κάπνιζαν. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνδρες παρουσίασαν ακόμη και αρκετά μεγάλη πτώση στα επίπεδα τεστοστερόνης τους. 

Τι κάνει το κάπνισμα στις ορμόνες σας 

Υπάρχει η ιδέα ότι οι άνδρες που έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις ή να αναπτύξουν συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό και ο τζόγος.  

Αυτό οδήγησε πολλούς ερευνητές να πιστέψουν ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία στη συνέχεια ευθύνονται για τις επικίνδυνες δραστηριότητές τους. 

Με απλά λόγια, οι άνδρες με περισσότερη τεστοστερόνη είναι πιο πιθανό να γίνουν καπνιστές, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλή τεστοστερόνη. 

Περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα έδειξαν ότι τα τσιγάρα μπορούν να μεταβολίσουν την τεστοστερόνη πολύ γρήγορα. Επιπλέον, αυτό σημαίνει επίσης ότι το κάπνισμα κάνει τον μεταβολισμό της τεστοστερόνης στο συκώτι πιο αποτελεσματικό. 

Το πώς το κάπνισμα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον οργανισμό με οποιονδήποτε τρόπο, είναι αρκετά δύσκολο να το καταλάβετε. Ωστόσο, αυτό που είναι περίεργο είναι ότι η επίδραση του μεταβολισμού δεν αλλάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό των καπνιστών. 

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τις αβλαβείς επιδράσεις του τσιγάρου στα επίπεδα τεστοστερόνης. Αν και, υπάρχει μια μελέτη που παρείχε κάποια αντιφατικά αποτελέσματα.  

Πρότειναν ότι δεν υπάρχει πραγματική διαφορά στα επίπεδα τεστοστερόνης των καπνιστών και των μη καπνιστών. Αλλά, αυτό που το κάπνισμα έχει τη δύναμη να κάνει είναι να μειώσει τα επίπεδα ψευδαργύρου σας. 

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα κύρια κύρια μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σας προκειμένου να παράγει τεστοστερόνη. Αυτό που μπορεί να προτείνει αυτό είναι ότι το κάπνισμα σε συνδυασμό με μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ψευδαργύρου, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε χαμηλή τεστοστερόνη. 

Βλάπτει τελικά το κάπνισμα την υγεία σας; 

Δεν καπνίζω
Φωτογραφία από Martin Büdenbender από το Pixabay

Μπορεί να υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι το κάπνισμα αφήνει την τεστοστερόνη σας να κάνει ό,τι θέλει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, το κάπνισμα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για πολλά άλλα θέματα υγείας, όπως: 

 • Καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος, όπως: στόμα, λαιμός, ουροδόχος κύστη, έντερο, συκώτι και στομάχι. 
 • Βλάπτει την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων 
 • Στυτική δυσλειτουργία ή μειωμένη σεξουαλική λειτουργία 
 • Άσθμα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος 
 • Υπογονιμότητα 
 • Πνευμονία 

Περίληψη 

Δεν θα ήταν σοφή επιλογή να συνεχίσετε το κάπνισμα, μόνο και μόνο με το σκεπτικό ότι δεν θα βλάψει τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας.  

Στην πραγματικότητα, το να συνεχίσετε το κάπνισμα ούτως ή άλλως δεν είναι μια λογική ιδέα. 

Επιπλέον, αν η γενική σας υγεία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, τότε είναι πιθανό να μην είστε σε θέση να διατηρήσετε καλά επίπεδα τεστοστερόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Το ιδανικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και την υγεία σας είναι να κόψετε το κάπνισμα. 

Τώρα, ξέρουμε ότι για κάποιους αυτό μπορεί να είναι ένα απίστευτα δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο, τα οφέλη της διακοπής υπερτερούν πλήρως της συνέχισης. 

Για να σταματήσετε το κάπνισμα και να βελτιώσετε τη ζωή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε: 

 • Θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης 
 • Αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων – υπερβολικό αλκοόλ, πάρτι κ.λπ. 
 • Να μασάτε τσίχλα – μπορεί να λειτουργήσει και η τσίχλα νικοτίνης ή η κανονική τσίχλα 
 • Άσκηση 
 • Τεχνικές χαλάρωσης 
 • Αναζητήστε υποστήριξη στο διαδίκτυο 
 • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί σταματάτε 

Έτοιμοι να αντισταθείτε; 

Μπορεί τα αποτελέσματα αρκετών μελετών να έδειξαν ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στα επίπεδα της τεστοστερόνης μεταξύ των ανδρών που καπνίζουν και εκείνων που δεν καπνίζουν… Ωστόσο, όπως και το τακτικό κάπνισμα, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται και άλλες κακές συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και οι κακές επιλογές στο φαγητό. 

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η μείωση του καπνίσματος, αν όχι η πλήρης διακοπή του, θα ήταν το ιδανικότερο αποτέλεσμα! Αυτό σας επιτρέπει να διατηρήσετε την υγεία σας υπό έλεγχο και να διατηρήσετε τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας. 

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο που θα μπορούσε να επηρεάσει την τεστοστερόνη σας (και επομένως τη διάθεση, την απόδοση και τη λίμπιντο, μεταξύ μερικών άλλων πραγμάτων), έχετε σκεφτεί πώς το Viasil θα μπορούσε να βοηθήσει; 

Το Viasil είναι μια 100% ασφαλής και απολύτως φυσική φόρμουλα, φτιαγμένη με τα καλύτερα συστατικά για να δώσει μέγιστα και γρήγορα αποτελέσματα. 

Με το Viasil, μπορείτε να περιμένετε όλα αυτά από ένα μόνο χάπι την ημέρα 

 • Ισχυρές, μακράς διάρκειας στύσεις 
 • Βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας 
 • Αυξημένη αντοχή 
 • Αυξημένη σεξουαλική ορμή 
 • Ενισχυμένη αυτοπεποίθηση 

Αποκτήστε το δικό σας σήμερα και σταματήστε την μείωση της τεστοστερόνης. 

Πηγές 

Related Articles

Back to top button