Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού: Τι είναι, Οφέλη και Πως Βοηθά την Τεστοστερόνη

Κόκκινα σταφύλια
from PxHere

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Πολλοί άνθρωποι μεταπηδούν στη χρήση πραγμάτων όπως τα στεροειδή και οι προορμόνες – ωστόσο, αυτά είναι συνήθως συνθετικά και γενικά δεν είναι τόσο ασφαλή όσο οι φυσικές ουσίες όπως το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού. Τα οφέλη του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ανδρογόνα. 

Τα οφέλη του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού μπορεί να μην είναι τόσο άμεσα ή τόσο έντονα όσο αυτά που θα βιώνατε χρησιμοποιώντας ένα στεροειδές, αλλά το φυτό είναι πολύ, πολύ πιο ασφαλές. 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και γιατί μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία και τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. 

Τι είναι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού;

Λευκό σταφύλι
Φωτογραφία από Couleur από το Pixabay

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών που μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν από άλλες πηγές τροφίμων.  

Χρησιμοποιείται ως φάρμακο και συμπλήρωμα εδώ και πολλά χρόνια και το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού παρέχει αντιοξειδωτικά που είναι ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμα και παραμένουν στο σώμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οφέλη από το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού

Υπάρχουν πολλά οφέλη που συνήθως αποδίδονται στο εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού. 

1. Βοηθάνε την ροή του αίματος

Μπορεί να είναι χρήσιμο για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα. Δόσεις τόσο χαμηλές όσο 150 mg ημερησίως έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές για το σκοπό αυτό. 

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σας και να τα προστατεύσει από ασθένειες. 

2. Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερίνη

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης όταν χρησιμοποιούν εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού.  

Για παράδειγμα, άτομα που έχουν υψηλά τριγλυκερίδια έχει αποδειχθεί ότι βλέπουν βελτίωση με το συμπλήρωμα.  

Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, από την άλλη πλευρά, δεν είδαν καμία βελτίωση. 

3. Αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη

Ως πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να αποτρέψει την οξειδωτική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και χρόνιες παθήσεις. 

4. Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό το εκχύλισμα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και τουλάχιστον μία μελέτη το επιβεβαίωσε αυτό.  

Ωστόσο, η μελέτη δεν παρατήρησε στην πραγματικότητα καμία αλλαγή στη διάθεση των υποκειμένων ή στο πόσο ικανοποιημένοι ήταν μετά το γεύμα τους, οπότε δεν είναι βέβαιο γιατί ακριβώς μπορεί να συνέβη αυτό. 

5. Μπορεί να ενισχύσει την τεστοστερόνη

Άλλοι άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να είναι χρήσιμο για την ενίσχυση των επιπέδων τεστοστερόνης Θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό αργότερα. 

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι μια απλή ουσία – όπως θα καταλάβατε, εξάγεται από τους σπόρους που βρίσκετε στα σταφύλια. Οι σπόροι είναι συνήθως μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών – περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να γεννηθεί ένα νέο φυτό! 

Ένα από τα κύρια συστατικά που βρίσκονται στο εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι οι προανθοκυανιδίνες. Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτά, μην ανησυχείτε.  

Αν έχετε ακούσει για τις κατεχίνες, μια συγκεκριμένη μορφή θρεπτικών ενώσεων που βρίσκονται σε υγιεινά πράγματα όπως το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα, τότε θα καταλάβετε για τις προανθοκυανιδίνες. Αν δεν έχετε ακούσει γι’ αυτές… λοιπόν, τώρα έχετε ακούσει. 

Οι κατεχίνες είναι μια μορφή αντιοξειδωτικού που αναγνωρίζεται κυρίως για την ικανότητά τους να βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος. Οι προανθοκυανιδίνες είναι συλλογές κατεχινών που συγκεντρώνονται μαζί, παρέχοντας μια πυκνή πηγή αυτών των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. 

Αυτό το εκχύλισμα είναι επίσης πλούσιο σε τανίνες, υδατοδιαλυτές θρεπτικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Οι προανθοκυανιδίνες θεωρούνται γενικά πιο ισχυρές και αποτελεσματικές από τις τανίνες. 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να συμπληρώνουν το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού. 

  • Είναι ένας φτηνός τρόπος για την παροχή μιας σχετικά υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών 
  • Είναι άμεσα διαθέσιμο και μπορεί να βρεθεί σε παντοπωλεία, φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής 
  • Είναι απλό. Πολλά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών που μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν- το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι κυρίως μόνο προανθοκυανιδίνες, τανίνες και μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών ουσιών όπως η ρεσβερατρόλη. 

Μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό όσο κάποιες αντιοξειδωτικές ενώσεις, αλλά είναι απλό και αποτελεσματικό. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό αξίζει τον κόπο όταν επιλέγουν ένα συμπλήρωμα. 

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπλοκάρει τα οιστρογόνα;

Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση αν αυτό το εκχύλισμα αυξάνει ή όχι την τεστοστερόνη. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αυξάνει άμεσα τα επίπεδα τεστοστερόνης – μάλλον, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τεστοστερόνης που ήδη έχετε από το να μετατραπεί σε οιστρογόνα. 

Υπό αυτή την έννοια, στην πραγματικότητα δεν μπλοκάρει ούτε τα οιστρογόνα. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. 

Στο σώμα, η τεστοστερόνη περνάει από μια διαδικασία γνωστή ως αρωματοποίηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένα ένζυμο γνωστό ως αρωματάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης στο σώμα και αυξάνοντας την ποσότητα των διαθέσιμων οιστρογόνων. 

Το εκχύλισμα από τους σπόρους σταφυλιών περιέχει μια ουσία που ονομάζεται προκυανιδίνη Β2. Αυτή η ενδιαφέρουσα ένωση είναι στην πραγματικότητα ένας αναστολέας της αρωματάσης, που σημαίνει ότι εμποδίζει το σώμα σας να παράγει αρωματάση. 

Ο αποκλεισμός των οιστρογόνων αυξάνει την τεστοστερόνη;

Άντρας δείχνει τους δικέφαλους
smiling man showing biceps

Όπως συζητήσαμε προηγουμένως, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού δεν μπλοκάρει ή δεν εμποδίζει στην πραγματικότητα την αποτελεσματικότητα των οιστρογόνων – απλώς εμποδίζει το σώμα να παράγει τόση αρωματάση, πράγμα που σημαίνει ότι θα κρατήσετε την τεστοστερόνη που έχετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για αθλητές, bodybuilders ή οποιονδήποτε θέλει να μεγιστοποιήσει τα δικά του επίπεδα τεστοστερόνης. Είτε χρησιμοποιούν ουσίες για την ενίσχυση των επιπέδων τεστοστερόνης είτε όχι, οι αναστολείς αρωματάσης όπως η προκυανιδίνη Β2 μπορεί να είναι εξαιρετικοί για να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της χρήσης της τεστοστερόνης σας. 

Υπάρχει μια παγίδα, όμως – ενώ αυτό το εκχύλισμα περιέχει σίγουρα μια ένωση που είναι γνωστό ότι δρα ως αναστολέας αρωματάσης, οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σε αυτό έχουν γίνει in vitro, δηλαδή έχουν γίνει σε δοκιμαστικό σωλήνα. 

Δυστυχώς, φαίνεται να υπάρχει ένα ζήτημα στην πέψη ή την απορρόφηση της προκυανιδίνης Β2. Ενώ τα PACs χωνεύονται καλά και μπορούν να παρέχουν κατεχίνες για τον οργανισμό, φαίνεται ότι η προκυανιδίνη Β2 δεν απορροφάται σωστά και έτσι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματικά καμία επίδραση στην τεστοστερόνη ή τα οιστρογόνα. 

Παρενέργειες του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού;

Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι μελέτες σχετικά με το εκχύλισμα από τους σπόρους σταφυλιών ήταν συνεπείς, είναι το γεγονός ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού δεν προκαλεί παρενέργειες ακόμη και σε μεγάλες δόσεις. 

Οι περισσότερες από τις μελέτες που εξετάσαμε σήμερα είχαν ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν δόσεις αυτού του εκχυλίσματος μεταξύ 200mg και 600mg την ημέρα. Καμία δεν ανέφερε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. 

Μια μελέτη έγινε ακόμη και για να διαπιστωθεί πόσο εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί προτού παραχθεί αρνητική επίδραση. Η μελέτη αυξάνει τις δόσεις έως και 2.500mg ημερησίως χωρίς να παρατηρηθούν αρνητικές επιδράσεις. 

Συμπέρασμα

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι ένα συμπλήρωμα που έχει υπερτιμηθεί αρκετά. Δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στη διαφημιστική εκστρατεία. 

Μπορεί να περιέχει ορισμένες ενώσεις που είναι χρήσιμες για την πρόληψη της αρωματοποίησης και τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, αλλά δυστυχώς, αυτές οι ενώσεις δεν φαίνεται να απορροφώνται σωστά στο ανθρώπινο σώμα όταν καταναλώνονται μέσω του ελαίου σπόρων σταφυλιού. 

Ευτυχώς, η ένωση εξακολουθεί να είναι αρκετά υγιεινή. Εάν ελπίζετε να βελτιώσετε τη ροή του αίματος ή να καταπολεμήσετε την οξείδωση, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς.

Related Articles

Back to top button