Τεστοστερόνη και διάθεση: Πως συνδέονται και πώς να την βελτιώσετε

Η τεστοστερόνη είναι μια σεξουαλική ορμόνη που είναι άφθονη στους άντρες. Όταν ακούμε για χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σκεφτόμαστε πάντα τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας, της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας και της μειωμένης οστικής μάζας.

Αλλά ο ρόλος της τεστοστερόνης στο σώμα μας δεν περιορίζεται στο να μας κάνει σεξουαλικά ενεργούς. Έχει έναν βασικό ρόλο στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα όπως αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και διακυμάνσεις της διάθεσης.

Στεναχωρημένο ζευγάρι στην κρεβατοκάμαρα

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο εγκέφαλός μας περιέχει κύτταρα με υποδοχείς τεστοστερόνης που επηρεάζουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν έχετε χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης, είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσετε κόπωση καθώς και αλλαγές της διάθεσης.

Επιπλέον, η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μια από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αρσενικής ανδροπάθειας. Η ανδροπάθεια ή η αρσενική εμμηνόπαυση είναι συνήθως μια ένδειξη ότι το επίπεδο τεστοστερόνης σας μειώνεται. Αρκετές μελέτες δείχνουν ήδη ότι είναι φυσιολογικό το επίπεδο τεστοστερόνης να μειώνεται καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν.

Η σύνδεση μεταξύ της χαμηλής τεστοστερόνης και της διάθεσης

Η τεστοστερόνη μπορεί να ελέγξει τις ψυχικές μας ικανότητες. Πως και γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί με ακρίβεια από ειδικούς, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο και αυτό είναι ότι συμβαίνει. Υπάρχουν ήδη πολλές μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της χαμηλής τεστοστερόνης και της διάθεσης, του στρες και της κατάθλιψης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που έγινε μεταξύ 600 ηλικιωμένων ανδρών έχει δείξει τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και κατάθλιψης. Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Επιπλέον, τα συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης κάνουν κάποιον συναισθηματικά αναξιοπαθούντα. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αύξηση βάρους. Μπορεί ακόμη και να σας κάνουν να νιώσετε λιγότερο ελκυστική. Αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε μια χειρότερη κατάσταση, στην κατάθλιψη.

Και για να κάνετε την απογοήτευσή σας ακόμα χειρότερη, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν τη ρομαντική σχέση σας με τον σύντροφό σας. Απλά φανταστείτε εάν επηρεάζεται η σεξουαλική σας ζωή, η σχέση σας θα επηρεαστεί σίγουρα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά θα προσπαθήσετε να μην συμβεί αυτό.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Οι μεταβολές της διάθεσης και τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας:

Προσδιορίστε τις συνήθειες σας

Τα άτομα που είναι ανενεργά και παχύσαρκα συνήθως υποφέρουν από χαμηλή τεστοστερόνη. Γι ‘αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι όχι μόνο να βελτιώσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης αλλά και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας.

Για να αποφύγετε διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να έχετε έναν καλό ύπνο καθώς και να εκτεθείτε αρκετά στο ηλιακό φως. Αυτά είναι μόνο λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη διαταραχή της διάθεσης.

Εκτός από αυτό, πρέπει επίσης να κάνετε τακτική άσκηση και να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή, όπως να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση φαίνεται να ενισχύει τη διάθεσή.

Συζητήστε με τον σύντροφό σας

Εάν η σχέση με τον σύντροφό σας επηρεάζεται λόγω άγχους, κατάθλιψης και χαμηλού επιπέδου τεστοστερόνης, θα πρέπει να συμπεριλάβετε και τον σύντροφό σας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να αντιμετωπιστούν, έτσι εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να σκεφτείτε τρόπους για να επανασυνδεθείτε και να αναζητήσετε άλλες σωματικές απολαύσεις.

Η συμβουλευτική ή ακόμα και η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει και τους δυο σας να εκφράσετε τις ανάγκες σας και να δημιουργήσετε ένα θεραπευτικού περιβάλλον. Πράγματι, ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή καθώς επηρεάζει τη στύση σας. Αλλά το σημαντικό είναι ότι και οι δύο να διατηρείτε μια ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία.

Διαχείριση άγχους

Άντρας σε έντονο στρες

Υπάρχει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της τεστοστερόνης και του στρες. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης.

Αν είστε αγχωμένος, κατά πάνα πιθανότητα θα ασχοληθείτε πρώτα με το άγχος και μετά θα σκεφτείτε το σεξ. Εάν η ζωή σας ελέγχεται από το στρες, τότε θα είναι δύσκολο για σας να αντιμετωπίσετε διάφορα συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Εξετάστε τη θεραπεία με τεστοστερόνη

Όλα τα αναφερθέντα βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη διάθεσή σας βελτιώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Παρόλο που αυτοί οι τρόποι μπορούν να βοηθήσουν, είναι ακόμα σημαντικό να εξεταστεί η ιατρική θεραπεία όπως η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες αντικατάστασης τεστοστερόνης, συμπεριλαμβανομένων πηκτωμάτων, επιθεμάτων δέρματος, δισκίων, ενέσεων και χειρουργικά εμφυτευμένων σφαιριδίων. Συνήθως, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να αισθανθούν ανακούφιση από διάφορα συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης μετά από 4 έως 6 εβδομάδες από τη στιγμή της θεραπείας.

Αλλά αξίζει να καταλάβουμε ότι αυτό το είδος θεραπείας δεν είναι κατάλληλο για όλους. Υπάρχουν φορές που το σώμα σας έχει τον τρόπο θεραπείας του και από τη στιγμή που θα βελτιωθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας, τα συναισθηματικά σας, καθώς και τα σεξουαλικά σας ζητήματα, θα αρχίσουν επίσης να επιλύονται.

Συμπέρασμα

Πράγματι, η τεστοστερόνη είναι κάτι περισσότερο από μια ορμόνη που επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή. Επίσης, επηρεάζει τη διάθεσή σας και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι χαμηλά. Αυτό δείχνει ότι το επίπεδο τεστοστερόνης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας για να διατηρήσετε την ψυχική υγεία. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι βελτίωσης των επιπέδων της τεστοστερόνης, αλλά είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί η ιατρική θεραπεία όπως η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης.